MALI LOSINJ

Losinj szigetről

Losinj-t, és Cres-t egy szigetnek "teremtették", azonban a római korban, a hajózás megkönnyítése érdekében, egy csatornával szétválasztották őket, így létrejött Cres, amely még a szétválasztás után is Horvátország legnagyobb szigetének számít, és Losinj, amely az Adria 11. legnagyobb szigete lett. 

A helyiek szigetüket Zöld Szigetnek nevezik, mert eltérően az általában jellemző kopár adriai szigetvilágtól, itt hatalmas, örökzöld fák enyhítik árnyékukkal az erős nyári napfényt. A városok rendkívül kellemes mediterrán hangulatot sugároznak.

Losinj sziget arculata rendkívül változatos, több ország szépségét rejti magában.

1280-ból származnak az első arra vonatkozó adatok, hogy telepesek érkeztek ide a kontinensről. A Losinj nevet először 1384-ben említik. A Velencei Köztársaság bukása után Losinj az Osztrák-Magyar Monarchia része volt 1918-ig, a Monarchia összeomlásáig, majd az olasz fennhatóság következett, 1943-ig. 1945-ben a szigetet annektálta Jugoszlávia. Losinj sziget 1991-től tartozik Horvátországhoz, ekkor hirdette ki a Jugoszláv Szövetségtől való elszakadását. 

Mali Losinj

A ~9000 lakosú színes Mali Losinj, a sziget üdülőközpontja. Bár nevének jelentése Kis Losinj, mégis ez számít a nagyobb településnek Veli Losinjhoz (Nagy Losinj) képest. Évi 2600 napsütéses órával Európa legnaposabb területei közé tartozik.

A Čikat öbölben számos, - még az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből fennmaradt - Habsburg villa található, köztük a Sissy-nek épített nyári rezidencia is, melyet sajnos élvezni már nem tudott.

Gyakori vendégek a delfinek is, a sziget környékén él egy 150 egyedből álló kolónia. Mali Losinj-ból gyalogos és kerékpáros közlekedésre egyaránt alkalmas betonozott sétány indul végig a tengerparton Veli Losinj-on és Rovenska településen keresztül a csodálatos, hatalmas agave kaktuszokkal tarkított Javorna, Jamna öblökig. A szigeten összesen 250 km hosszú gyalogos- és kerékpár útvonal található.


Mali Losinj látványosságai

Sissy királyné nyári rezidenciája

Mali Losinj az osztrák-magyar monarchia idején indult virágzásnak. Egészséges éghajlatát sok koronás fő élvezte, köztük Ferenc József osztrák császár, Rudolf herceg, Ferenc Ferdinánd osztrák trónörökös. A Čikat öbölben is számos villa és szálloda épült ebben az időben, köztük található a Sissy királyné számára épített nyári rezidencia is (Villa Karolina).

Városi plébániatemplon

A városban megtekinthetjük a XVII. században épült
Szűz Mária Születése (Župna crkva Male Gospe) nevű plébániatemplomot. Itt őrzik Szent Romulus
ereklyéit, valamint az oltáron megtekinthető egy festmény a Boldogságos Szűz Mária születéséről.

Losinj-i illatos kert


A Losinj Aromás Kertben (Otočni miomirisni vrt)
a látogatók megismerhetik a szigeten található növényeket, 
gyógynövényeket, vásárlási lehetőséggel.

Városi szökőkút


A város főterén található, két vízköpő
delfint ábrázoló szökőkút a Cres szigeten található Vrana tóból nyeri vizét. A vízvezetéket 1960-ban fejezték be. 

Apoxiomenos múzeuma

A 192 centi magas ógörög atlétát ábrázoló antik bronzszobor az első század elején eshetett a tengerbe egy hajóról, vagy a rossz időjárás, esetleg vihar miatt, vagy mint áldozat az isteneknek.
Az eredeti Apoxiomenosz szobor, melyet 1999. április 27-én emeltek ki a tengerfenékről (Veli Losinj közelében), a Mali Lošinjban található Kvarner-palotában tekintkető meg.

Múzeum a tengerszint alatt

A Cikat öbölben, 300 négyzetméter nagyságú területen a víz alatt, 11 eredeti tárgy másolatát állították ki, az atléta életnagyságú szobra 12 méter mélyen van, emellett ugyancsak múzeumi replikák, köztük amforák, velencei ágyúmaradványok, öreg vasmacskák és más érdekességek láthatók a kiállításon.

Aquapark a Cikat kempingben

Szórakozás, kikapcsolódás....szombatonként éjszakai fürdőzés - koktélozás, élő zene kíséretében

Belépődíjak főszezonban: (06.01 - 09.30)

Gyermek (0-3 éves korig): INGYENES

Gyermek (3-6 éves korig): 70 kn

7 év felett: 100kn


Belépődíjak szezonon kívül: (05.14 - 05.31 ;  09.15 - 09.30)
Gyermek (0-3 éves korig): INGYENES
Gyermek (3-6 éves korig): 40 kn
7 év felett: 70kn